Categorieën
Uncategorized

Herfst update 3 Bangladesh

Dinjapur

In Dinajpur wordt het nieuwe gebouw volop gebruikt. In de grote zaal boven komen de ouders en kinderen regelmatig bijeen. De opkomst is goed. Er zijn veel nieuwe ouders die veel interesse tonen. Er wordt gesproken over gezondheidsbevordering van de kinderen, hygiëne, therapie, ontwikkeling, educatie, hulpmiddelen en medicijngebruik. Ook wordt de zorg die geboden wordt geëvalueerd en kunnen ouders hun zegje doen en vragen stellen. Het is verbindend en zinvol. 

In de klassen maken de kinderen vorderingen en/of genieten ze van gevarieerde activiteiten. Van heinde en ver komen er steeds nieuwe aanmeldingen. Zoals het meisje Annapura. Zij komt van ver, voorop bij haar vader op de brommer, want ze woont 25 km ver weg. Nu ze het dagcentrum bezoekt maakt ze veel vorderingen en haar ouders zijn tevreden en sturen ook andere ouders met hun kinderen door. Dat is de beste reclame. 

Mymensingh

Ook in Mymensingh wordt goed gewerkt. In april hebben we bedacht dat we zelf borstfixaties wilden maken. Inmiddels hebben ze dat gedaan. Ria is als leidinggevende kritisch; ze mist nog de klipjes aan de voorkant, dus helemaal goed is het nog niet, maar er is iets en daar kunnen ze nog aan verbeteren. Tijdens Ria haar verblijf zal ze ook aandacht besteden aan het inventariseren en aanmeten van de hulpmiddelen. 

Shamiul Shamiul is 3 jaar oud. Hij maakte als baby geen normale ontwikkeling door vanwege een hersenbeschadiging. Op een dag hoorde moeder van de CP daycare in Mymensingh en in 2021 kwam Shamiul. Eerst kon hij zijn handen niet gebruiken, niet staan of lopen. We gaven hem een speciaal houten stoeltje voor thuis, oefeningen en we leerden zijn moeder hoe thuis te oefenen.

Zijn moeder was heel energiek, kwam regelmatig naar ons centrum en oefende geweldig thuis. Shamiul kan nu spelen met zijn handen, zelf eten, staan en zelfstandig lopen. Het team is trots op het resultaat en dankbaar om met hem te mogen werken. Het verhaal van Shamiul is een voorbeeld dat mooi weergeeft hoe onze zorg bijdraagt aan het welzijn van de kinderen (en ouders). 

Categorieën
Uncategorized

Update 2 uit Bangladesh: pre-school en fysiotherapie

De pre-school (ook wel “school voorbereidende groepen”) van PhySCI draaien nu goed en de eerste successen zijn geboekt. Al-Amin is één van de nieuwe leerlingen en leert steeds beter om zijn beiden handen te gebruiken. Tegelijkertijd verbetert een ander kind, Pranto, zijn lees- en schrijfvaardigheid. Alle kinderen leren bij PhySCI nieuwe vaardigheden op verschillende manieren, precies hoe dat bij hun past. Ouders en kinderen zijn gemotiveerd en enthousiast.

Annapurna is één van de vele kinderen die niet in de buurt van het dagcentrum van PhySCI woont. Ze komt met haar vader met de motor 20-25 kilometer er naartoe gereisd. Maar; Haar welzijn groeit met de dag! Haar ouders zijn tevreden met de hulp die geboden wordt en zij vertellen ook andere hulpbehoevende ouders over wat de fysiotherapeuten te bieden hebben.

Categorieën
Uncategorized

Update 1 uit Bangladesh: Werkbezoek van Ria

In april van 2022 heeft Ria, de voorzitter van Stichting PhySCI, een uitgebreid werkbezoek gedaan bij haar stichting in Bangladesh. Een spannend moment voor haar omdat ze door Corona haar jaarlijkse bezoek al tijden had moeten uitstellen. Extra spannend omdat, sinds AFETO samenwerkt met PhySCI, er drie nieuwe medewerkers zijn in Bangladesh; De onderwijzers die intern bij de stichting lesgeven aan kinderen die niet naar het regulier onderwijs kunnen. Hoog tijd dus om een bezoek te brengen! Lees hieronder haar blog…

“Op weg naar het dagcentrum zag ik al van heinde en verre het mooie nieuwe gebouw schitteren aan de horizon. Foto’s ervan genoeg gezien, maar nu in het echt was het toch wel heel bijzonder.

Het is prachtig, licht, mooie kleuren zijn gebruikt, de ruimtes voor de kinderen zijn ruim en comfortabel, een prachtige tuin, speeltuin, de snoezel ruimte was in aanleg aanwezig maar de materialen moesten we nog aansluiten, gaten boren in de muren enzo. Echt geweldig om in het echt door het hele pand te lopen en mijn ogen uit te kijken.  Natuurlijk is vooral ook het weerzien met de kinderen het mooiste. Dat zijn er hier echt veel.”

“Ook is hier nieuwe staf, drie onderwijzers, een kok en de bewaker met zijn vrouw. Voor kennismaking met elkaar hebben we goed de tijd genomen op de eerste dag maar ook alle dagen erna in de samenwerking met elkaar tijdens de dagprogramma ’s en erna tijdens de trainingen.

Trainingen geef ik altijd op verzoek en de staf is heel leergiering, erg actief en gemotiveerd om te leren of hun handelen te verbeteren bij problemen waar ze tegenaan lopen. Zelf zie ik een groei in hun vaardigheden en kennis en dat is heel positief om te merken. De nieuwe staf is wat mij betreft goed gekeurd want ze zijn helemaal top, gemotiveerd en enthousiast.”

“De nieuwe onderwijzers, gesponsord door Stichting AFETO zijn zo bekwaam. Een jongetje heeft al met zijn rechterhand leren schrijven in een korte tijd. Het programma is echt een verbetering want er wordt nu gewerkt aan schoolse vaardigheden. Letters, cijfers, schrijven, rekenen, tekenen en versjes leren. Versjes leren doen ze nog veel op school in Bangladesh. Ze hebben nu ook geleerd hoe de materialen in te zetten voor kinderen met een beperking. Die kunnen immers niet altijd hun handen goed gebruiken. Of hebben het nodig in de statafel te staan, elke dag. De onderwijzers zijn netjes op  hun lokalen en op de materialen . Ik werd er blij van. Wat echter belangrijker is: de kinderen worden er blij van.”

Categorieën
Uncategorized

Stichting Samenthuis; een lach op je gezicht!

Brengt dit niet een lach op jouw gezicht! Bij de jongeren van Samenthuis in elk geval wel! De donateurs van Afeto hebben meegeholpen aan deze actie!

Stichting Samenthuis (www.samenthuiszijn.nl) is een ouderinitiatief opgericht voor jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Het doel van de stichting is om deze jongeren op een fijne, volwaardige en zo duurzaam mogelijke manier deel te laten nemen aan de maatschappij.

Dit is gerealiseerd door een kleinschalige, levensloopbestendige woonvorm te realiseren, midden in de maatschappelijke omgeving van het Brabantse dorp Udenhout, rustig gelegen, maar op loopafstand van de gezellige dorpskern.

Waar gewoonlijk je kinderen, als ze volwassen worden, “uitvliegen” voor zelfstandige deelname aan de maatschappij, is dat voor deze jongeren een heel ander verhaal. Gelukkig hebben de ouders daar een mooie oplossing voor gevonden; een kleinschalige woonvorm in Udenhout, die voelt als een thuis!


In Januari 2020 is het Samenthuis-huis in gebruik genomen. Ondanks uitdagingen vanwege de pandemie hebben de 6 huidige bewoners inmiddels een heel fijn “Thuis” gekregen en daar zijn we enorm trots op!

Naast de dagelijkse zorg is ontspanning ook van groot belang. Het gaat dan om ontspanning, beleving en het stimuleren van de zintuigen waarbij rekening wordt gehouden met de manier waarop de bewoners prikkels  kunnen verwerken. Zo krijgen zij een prettige dag! Afeto zal in de vorm van een éénmalige donatie helpen om dit mogelijk te maken. De donatie zal worden aangewend om activiteiten voor de bewoners te organiseren die passen bij hun niveau. Deze activiteiten bestaan o.a. uit een ontmoeting met een muzikant of bijvoorbeeld een ontmoeting met miMakker  (www.mimakkkus.nl). MiMakker maakt contact met de bewoners voor wie taal niet toereikend is, met als doel hen te ondersteunen bij hun welbevinden waarbij de bewoner zelf de regie houdt. Dit resulteert in onder meer alertheid, levendigheid, plezier en ontspanning bij de bewoners. Brengt dit ook niet een lach op jouw gezicht?

Help Afeto door donateur te worden. We hebben jullie steun hard nodig. Zoek contact met ons via het contact formulier.

Categorieën
Uncategorized

Bangladesh: Afeto en stichting PhySCI gaan samenwerken voor het CP daycare centrum in Dinajpur

De afgelopen maanden is er op de achtergrond gewerkt aan een nieuwe samenwerking! Afeto is op dit moment bezig met een nieuw project, samen met stichting PhySCI.

Stichting PhySCI zet zich in voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking in Bangladesh. Kinderen met een (lichamelijke)  beperking hebben in Bangladesh een veel grotere achterstand dan andere kinderen. Ze worden niet geaccepteerd omdat ze minder kunnen bijdragen aan de maatschappij en raken vaak in een sociaal isolement.

Ria Schmitz is fysiotherapeut en heeft sinds 2013 haar eigen stichting om daar verandering in te brengen, Stichting PhySCI. Stichting PhySCI heeft dagcentra opgezet voor de kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking, één daarvan is het dagcentrum in Dinajpur.

In de dagcentra krijgen de kinderen respect, aandacht, liefde, therapie en worden ze gestimuleerd in hun ontwikkeling. Ook de moeders van deze kinderen krijgen begeleiding en training bij het stimuleren van de lichamelijke of intellectuele ontwikkeling van hun kinderen. Ze vinden tevens steun bij elkaar. Ook is er een groot scala aan therapeutische hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn reuze belangrijk om de ontwikkeling en therapie te ondersteunen. Spalken om staan of lopen mogelijk te maken, speciale stoeltjes om sterker te worden en te kunnen spelen, voelen en ervaren, een statafel om de wereld vanuit een andere positie te bekijken en spieren op lengte te houden. Hulpmiddelen helpen elke dag!

Indien mogelijk worden de kinderen naar school begeleid. Daarvoor zijn er diverse soorten dagprogramma’s. Eén daarvan is de school-voorbereidende-groep.

Echter, nu is na een aantal jaren gebleken dat kinderen die de school-voorbereidende-groepen hebben bezocht, uiteindelijk niet blijvend naar school gaan; ze vallen later toch weer uit. Dit is om verschillende redenen: de school wil of kan geen extra hulp bieden bij toiletgang of de extra begeleiding in de klas kan door de school niet geboden worden. Maar ook financiële problemen van de ouders zijn een reden voor schooluitval. Ook kan het zijn dat het niveau van het onderwijs toch niet goed aansluit bij de kinderen omdat ze al een leerachterstand hadden.

Daarom gaat PhySCI vanaf 2022 zelf onderwijs aanbieden in haar eigen daycare center, aan de school-voorbereidende-groepen. Er worden, vanuit een financiële bijdrage van AFETO, twee leerkrachten aangenomen. Op deze manier kunnen we het niveau van het aangeboden onderwijs aanpassen op het niveau van de kinderen, en hen zo naar een hoger niveau brengen.  De groepsleiding, fysiotherapeuten én de hulpmiddelen worden erbij ingezet, zodat passende ondersteuning tijdens de lessen geboden kan worden.

We hopen op een mooie samenwerking en een eerlijke kans voor deze kinderen. Via onze website zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Categorieën
Uncategorized

Brazilië: Gezond eten

In Brazilië houdt men ook van lekker eten. Echter leren niet alle kinderen thuis wat gezond eten is, waarom het belangrijk is, en dat het ook nog eens erg lekker kan zijn. Afeto werkt daarom sinds kort samen met een instituut die hierover les geeft. Tijdens deze workshops wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het eten van fruit.

De kinderen leren over de voordelen van verschillende vruchten en wat fruit nu eigenlijk gezond maakt. Schilderijen en tekeningen tonen de kenmerken van verschillende vruchten. Verder is er een fruitproeverij van verschillende vruchten. Er is geen betere besteding van de middag, dan te leren hoe belangrijk de consumptie van gezond eten is!