Categorieën
Uncategorized

Bangladesh: Afeto en stichting PhySCI gaan samenwerken voor het CP daycare centrum in Dinajpur

De afgelopen maanden is er op de achtergrond gewerkt aan een nieuwe samenwerking! Afeto is op dit moment bezig met een nieuw project, samen met stichting PhySCI.

Stichting PhySCI zet zich in voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking in Bangladesh. Kinderen met een (lichamelijke)  beperking hebben in Bangladesh een veel grotere achterstand dan andere kinderen. Ze worden niet geaccepteerd omdat ze minder kunnen bijdragen aan de maatschappij en raken vaak in een sociaal isolement.

Ria Schmitz is fysiotherapeut en heeft sinds 2013 haar eigen stichting om daar verandering in te brengen, Stichting PhySCI. Stichting PhySCI heeft dagcentra opgezet voor de kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking, één daarvan is het dagcentrum in Dinajpur.

In de dagcentra krijgen de kinderen respect, aandacht, liefde, therapie en worden ze gestimuleerd in hun ontwikkeling. Ook de moeders van deze kinderen krijgen begeleiding en training bij het stimuleren van de lichamelijke of intellectuele ontwikkeling van hun kinderen. Ze vinden tevens steun bij elkaar. Ook is er een groot scala aan therapeutische hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn reuze belangrijk om de ontwikkeling en therapie te ondersteunen. Spalken om staan of lopen mogelijk te maken, speciale stoeltjes om sterker te worden en te kunnen spelen, voelen en ervaren, een statafel om de wereld vanuit een andere positie te bekijken en spieren op lengte te houden. Hulpmiddelen helpen elke dag!

Indien mogelijk worden de kinderen naar school begeleid. Daarvoor zijn er diverse soorten dagprogramma’s. Eén daarvan is de school-voorbereidende-groep.

Echter, nu is na een aantal jaren gebleken dat kinderen die de school-voorbereidende-groepen hebben bezocht, uiteindelijk niet blijvend naar school gaan; ze vallen later toch weer uit. Dit is om verschillende redenen: de school wil of kan geen extra hulp bieden bij toiletgang of de extra begeleiding in de klas kan door de school niet geboden worden. Maar ook financiële problemen van de ouders zijn een reden voor schooluitval. Ook kan het zijn dat het niveau van het onderwijs toch niet goed aansluit bij de kinderen omdat ze al een leerachterstand hadden.

Daarom gaat PhySCI vanaf 2022 zelf onderwijs aanbieden in haar eigen daycare center, aan de school-voorbereidende-groepen. Er worden, vanuit een financiële bijdrage van AFETO, twee leerkrachten aangenomen. Op deze manier kunnen we het niveau van het aangeboden onderwijs aanpassen op het niveau van de kinderen, en hen zo naar een hoger niveau brengen.  De groepsleiding, fysiotherapeuten én de hulpmiddelen worden erbij ingezet, zodat passende ondersteuning tijdens de lessen geboden kan worden.

We hopen op een mooie samenwerking en een eerlijke kans voor deze kinderen. Via onze website zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s